Sute de mii de români s-au relaxat, vara aceasta, în concedii finanțate cu bani publici
Nu suntem departe de ziua în care dreptul la o vacanță gratuită, plătită din bani publici, va fi trecut în Constituția României. Trendul e evident, iar în această vară și-a atins apogeul: sute de mii de români au mers în sejururi gratuite pe Litoral, în stațiunile montane sau chiar peste hotare, marii beneficiari fiind angajații din sistemul de stat, studenții și pensionarii. Suma totală pe care statul român a cheltuit-o pentru aceste privilegii, doar în prima jumătate a anului, se ridică la peste 260 de milioane de euro.
O mare parte din această sumă vine din acoperirea voucherelor de vacanță, acordate, în 2018, pentru toți angajații din sistemul public. Conform Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), în perioada ianuarie-iunie 2018 s-au acordat vouchere de vacanță în valoare de 688.956.229 lei (peste 147 de milioane de euro). Dintre acestea, circa 85 % au mers către bugetari, ceea ce înseamnă aproximativ 585 de milioane de lei (125 de milioane de euro) cheltuiți pentru vacanțele angajaților la stat.
Această statistică nu include angajații din Ministerul de Interne și Ministerul Apărării Naționale, care nu au primit vouchere de vacanță, dar au primit dreptul de a-și deconta concediile în limita a 1.450 de lei, cât a fost valoarea unui voucher primit de restul angajaților din sistemul public. Având în vedere că cele două instituții au împreună peste 200.000 de angajați, asta înseamnă încă 290 de milioane de lei (63 de milioane de euro).
Pe lângă vouchere de vacanță, mulți dintre bugetari au beneficiat și de concedii mascate în cursuri de formare profesională: 7 zile într-o stațiune turistică, cu cazare și mese incluse pentru beneficiar și însoțitor, toate costurile fiind suportate de instituție. E un fenomen pe care Recorder l-a semnalat în urmă cu un an și care a continuat și vara aceasta, deși Institutul Național de Administrație (INA) a încercat să-l stopeze organizând cursuri de perfecționare în fiecare județ. Oferta INA a fost, însă, ignorată și instituțiile statului au preferat să achiziționeze cursuri ținute în stațiuni turistice de către operatorii privați, la costuri de trei ori mai mari. În această vară s-au achiziționat servicii hoteliere aferente acestor cursuri în valore de 12.568.708 de lei (2,7 milioane de euro).
A fost o vară cu multe oportunități și pentru studenți și pensionari. Guvernul a prevăzut un buget de 344.237.000 lei (74 de milioane de euro) pentru bilete de tratament acordate pensionarilor dornici să meargă în stațiuni balneare. De asemenea, Ministerul Tineretului și Sportului a alocat 2 milioane de lei (430.000 de euro) pentru organizarea de tabere studențești.
La toate acestea, se adaugă și generozitatea autorităților locale, care au pus la bătaie excursii gratuite în țară sau străinătate. În această categorie se remarcă în primul rând Primăria Municipiului București, care a alocat 2 milioane de lei (430.000 de euro) pentru a trimite 1.000 de pensionari în excursii gratuite în Grecia și 8 milioane de lei (1,7 milioane de euro) pentru a trimite 6.000 de tineri pe litoralul Mării Negre.
Pensionari bucureșteni „la pas prin tărâmul legendar al Greciei”, în excursia oferită de Primăria
Viață de bugetar: două concedii gratuite într-o singură vară
Suntem la finalul unei veri în care stațiunile turistice din România au fost mai aglomerate ca niciodată, iar această explozie are o explicație simplă: statul român a alocat sume uriașe de bani din bugetul țării pentru a investi în relaxarea propriilor angajați.
La sfârșitul lunii februarie, Guvernul a anunțat că toți cei care lucrează în sistemul de stat vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Este o măsură care, deși a fost prezentată ca un semn de normalitate și de respect pentru angajați, se înscrie într-un trend care a luat avânt în ultimul an: statul oferă privilegii sporite bugetarilor, fără a cere un randament mai bun, ci doar obediență. Salariile din sistemul public au fost mărite fără a aduce în discuție criterii de performanță, dar punându-se presiune pe participarea angajaților la evenimente politice. Mitingul PSD din Piața Victoriei și protestele organizate în fața Palatului Cotroceni sunt doar câteva exemple.
În virtutea acestui pact în care statul e generos, angajații ascultători și bugetul o vacă numai bună de muls, s-a ajuns ca unii bugetari să beneficieze de două concedii gratuite în aceeași vară.
Asta pentru că decizia de a acorda vouchere de vacanță a venit pe fondul unui fenomen aflat deja la apogeu: cursurile de formare profesională transformate în vacanțe pe bani publici.
În urmă cu un an, Recorder a scris pe larg despre această situație, arătând că sute de instituții din toată țara, de la primării până la ministere și direcții de specialitate, își trimit angajații să se perfecționeze în stațiuni turistice, achitându-le cazarea și masa pentru toată familia. Aflat în reorganizare, Institutul Național de Administrație (INA), autoritatea care ar trebui să se ocupe de perfecționarea funcționarilor, recunoștea că fenomenul a scăpat de sub control, iar cursurile au devenit apanajul unor firme private care le-au transformat în pachete turistice.
Deși anul acesta s-au acordat vouchere de vacanță pentru toți bugetarii, instituțiile au continuat să-și trimită angajații în stațiuni și pentru cursuri de perfecționare, cheltuind milioane de euro pe servicii hoteliere.
Situația este cu atât mai scandaloasă cu cât acestea aveau la dispoziție o alternativă de trei ori mai ieftină pentru a-și instrui angajații. În primăvară, Institutul Național de Administrație (INA) a deschis șase centre regionale și a prezentat o ofertă de cursuri organizate în fiecare județ, pentru instruirea funcționarilor cât mai aproape de casă și cu costuri cât mai mici pentru instituție.
Rezultatul? Din oferta INA s-au făcut doar 48 de achiziții, în timp ce firmele private care organizează cursuri în stațiuni turistice au vândut mii de pachete. „Noi am trimis oferte la toate ministerele, la toate instituțiile, la toate autoritățile locale și le-am pus în vedere că ne deplasăm în orașele respective. Însă ei ne-au comunicat că deja au prevăzut în buget servicii complexe, cu cazare și masă incluse”, ne-a explicat Pavel Năstase, directorul Institutului Național de Administrație.
Tabelul de mai jos cuprinde toate achizițiile de servicii hoteliere făcute în această vară de instituțiile care au ignorat oferta INA, preferând să-și trimită angajații la cursuri organizate în stațiuni, cu costuri de trei ori mai mari. Valoarea totală a serviciilor hoteliere plătite din bani publici se ridică la 12.575.726 de lei (2,7 milioane de euro).
„Fiecare își alege unde vrea”
Când sunt întrebați de ce au făcut această risipă, responsabilii ridică din umeri și spun că e o practică generală. Primăria Popești-Leordeni a plătit 70.400 de lei (15.000 de euro) pentru cazarea și masa a 22 de angajați trimiși să se instruiască într-un resort de patru stele cu piscină în aer liber, aflat tocmai la Vișeul de Sus, la peste 500 de kilometri distanță. Asta deși Institutul Național de Administrație organizează cursuri în București, la câteva stații de tramvai de orașul Popești-Leordeni.
„Nu am știu nimic de oferta acestui institut”, spune viceprimarul Constantin Mitran. „Ne-am hotărât să mergem în Maramureș să mai vedem și pe-acolo. De ce să fie aproape dacă tot e curs? Fiecare își alege unde vrea. Am zis să mergem undeva mai departe, pe unde n-am fost, să vedem și noi un schimb de impresii, să vedem și în Maramureș, poate ăia fac ceva ce noi nu facem. Toate primăriile procedează așa, se duc și pe Litoral, și peste tot. Să dea Guvernul o notă în care să nu mai plece nimeni la o distanță mai mare de 20 de kilometri și să o respecte toată lumea. Altfel vor fi tot timpul discuții, mai ales cu democrația asta în care fiecare comentează cum vrea”.
Hotel Miraj din Vișeul de Sus, locul unde funcționarii din Popești Leordeni s-au relaxat pe banii primăriei
Orașul Curtici a cumpărat cursuri de perfecționare pentru care a achitat servicii hoteliere de 172.950 de lei (37.000 de euro), atât pe litoralul Mării Negre, cât și în stațiunile montane. Primarul Bogdan Ban spune că e acoperit legal și admite că aceste cursuri implică și o componentă serioasă de relaxare: „N-am știu de oferta Institutului de Administrație, dar știu că legea îmi permite să trimit angajații la cursuri. Bineînțeles că aceste cursuri se țin unde se țin, să nu fim absurzi. Omul merge la curs 4-5 ore pe zi sau cât e și apoi face ce vrea. Dacă-i la munte se plimbă, dacă-i la mare face plajă”.
O situația și mai specială este la Ploiești, unde niciun bugetar nu pare să fi rămas fără un concediu plătit din publici: de la Serviciul Public de Finanțe Locale, Clubul Sportiv Municipal și Spitalul de Pediatrie până la Casa de Cultură „I.L Caragiale” și Filarmonica „Paul Constantinescu”, toate instituțiile finanțate de la buget și-au trimis angajații în stațiuni. Iar în fruntea listei de achiziții se află Primăria Municipiului Ploiești, care a plătit servicii hoteliere în valoare de peste 100.000 de euro, pentru cursuri de perfecționare organizate la Mamaia, Neptun, Băile Felix, Poiana Brașov. Primarul Adrian Florin Dobre nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne explica de ce a fost nevoie de o asemenea cheltuială.
Gabriela Firea a trimis pensionari în Grecia
Autoritățile locale nu sunt generoase doar cu propriii angajați și încep să extindă privilegiul vacanțelor gratuite și către alte categorii. În avangarda acestui curent se află Primăria Municipiului București, condusă de Gabriela Firea. Prin instituțiile din subordine, PMB a organizat în această vară excursii pentru studenți și pensionari, plătite din bugetul Capitalei.
Centrul pentru Tineret al Municipiului București a oferit 6.000 de locuri pentru studenți și tineri până în 35 de ani dispuși să petreacă o săptămână la Marea Neagră pe cheltuiala Primăriei. Primele serii și-au încheiat deja sejurul pe Litoral, iar unii dintre ei au reclamat condițiile foarte proaste oferite de Primărie, fiind nevoiți să cheme ambulanța din cauza unor stări de rău apărute după ce au luat masa la restaurantele unităților de cazare.
De asemenea, Centrul pentru Seniori al Municipiului București a pus la bătaie 1.000 de excursii în stațiunea grecească Paralia-Katerini, destinate pensionarilor. Cererea a fost atât de mare încât înscrierile s-au făcut într-o atmosferă care cuprinde perfect tabloul acestei veri: oameni nerăbdători să se branșeze la rețeaua de gratuități pe care România o transformă, ușor-ușor, într-o adevărată politică de stat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu