Astăzi, 10 februarie, Klaus Iohannis și-a dat demisia din funcția de președinte al României. Deși spunea că va rămâne la conducerea statului până când următorul președinte va fi ales, acesta a luat decizia de a renunța la conducerea țării. Demisia vine după ce partidele de opoziție au solicitat demararea procedurii de suspendare a lui Klaus Iohannis din funcție.
Klaus Iohannis a anunțat că demisionează din funcția de președinte al României luni, 10 februarie 2025. Acesta părăsește funcția după un mandat de 10 ani și trei luni, deși anunțase că va rămâne la conducerea țării până când românii își vor alege un nou președinte. El își va mai exercita mandatul numai până pe data de 12 februarie 2025. Ce l-a împins pe Klaus Iohannis să ia decizia?
Klaus Iohannis și-a dat demisia
Așa cum spuneam, astăzi, 10 februarie, Klaus Iohannis a anunțat că demisionează. A luat decizia de a renunța la conducerea țării, după ce partidele de opoziție au solicitat demararea procedurii de suspendare a acestuia din funcție. Mai exact, partidele POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături, iar solicitarea de suspendare a lui Klaus Iohannis urma să meargă mai departe. Marți, pe 11 februarie, aceasta urma să fie supusă la vot în cadrul Parlamentului.
Însă, pentru a simplifica lucrurile, Klaus Iohannis a decis să demisioneze. Fostul șef al statului a dat vestea în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o azi la Palatul Cotroceni, iar discursul său a fost unul acid, îndreptat către cei care au vrut să îi grăbească plecarea de la Cotroceni.
„În Parlament s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că oricum, peste puține luni plec din funcție. Este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituția.
Peste puține zile în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și, din păcate, în plan extern. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe, candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, nu va înțelege nimeni de ce România își demite președintele. Vom fi efectiv de râsul lumii.
Președintele în funcție va pleca oricum. Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, DEMISIONEZ din funcția de președinte al României pe 12 februarie”, a spus Klaus Iohannis.
După ce Klaus Iohannis și-a prezentat astăzi demisia de la conducerea României, toată lumea se întreabă cine îi va lua locul. Ei bine, după cum este procedura, noul șef al statului o să fie Președintele Senatului, Ilie Bolojan. Acesta își va exercita funcția începând cu data de 13 februarie 2025.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu