vineri, 11 ianuarie 2019

Preşedintele Parlamentului European, la Ateneul Român: Am susţinut întotdeauna aderarea României la spaţiul Schengen

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat, joi, la Bucureşti, că mandatul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene nu va fi deloc uşor, însă românii nu sunt singuri. Cu referiri la Emil Cioran şi la înţelepciunea populară românească, Tajani a vorbit despre susţinerea României în aceste şase luni, dar şi pentru aderarea la spaţiul SchengenPreşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a vorbit, în discursul susţinut, la ceremonia care marchează preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România, despre ”vocaţia europeană” a României.

„România a avut întotdeauna o vocaţie europeană. Cu două mii de ani în urmă, strămoşii noştri romani au traversat Dunărea şi au ajuns pe teritoriul vostru construind un pod - unic în lume, la acea vreme. Această epopee a schimbat cursul istoriei. Numele frumoasei voastre ţări vine de la romani, şi de la puternica lor prezenţă. Rădăcinile noastre comune creează afinităţi şi ne leagă într-o firească prietenie. Cunosc şi apreciez poporul român de mai multe decenii. Sunteţi curajoşi, hotărâţi şi generoşi. De-a lungul istoriei voastre, aceste calităţi au fost de nenumărate ori puse la încercare, şi tot de atâtea ori s-au dovedit mai puternice. Aceste calităţi vor contribui la reuşita Preşedinţiei române”, a declarat Antonio Tajani.

Acesta a spus că traversăm o perioadă de schimbări profunde şi rapide.

„Revoluţia tehnologică, valurile de migranţi, tensiunile de la frontierele noastre, terorismul, încălzirea globală: toate acestea îi sperie pe mulţi europeni. În faţa unei Uniuni adesea incapabile să reacţioneze rapid, sirenele populiste câştigă teren. Şi totuşi, în această lume tot mai nesigură, trebuie mai mult ca oricând să avem o Europă puternică, capabilă să-şi protejeze cetăţenii. Este esenţial să ne unim eforturile pentru o Europă mai eficientă. Motto-ul Preşedinţiei române răspunde acestui imperativ: «Coeziunea, o valoare europeană comună», pentru că reflectă exact voinţa de a nu lăsa pe nimeni deoparte”, a mai spus preşedintele Parlamentului European.

Tajani a afirmat că ”forţa Europei unite nu e o vorbă în vânt”.

„Pentru noi, cetăţenii, această forţă înseamnă, pentru prima oară în istorie, posibilitatea de a trăi împreună, liber şi paşnic. Această forţă este opusul violenţei şi al schematismului naţionalist. Această forţă se întemeiază pe valori, pe democraţie, pe statul de drept, pe respectarea demnităţii şi a libertăţii fiecăruia”, susţine liderul european.

Potrivit lui Tajani, „este absolut esenţial ca următorul buget multianual al Uniunii să fie un buget politic, care să reflecte priorităţile unei Europe eficiente”.

„Reducerea fondurilor de coeziune sau a cheltuielilor pentru agricultură ar fi o gravă eroare. Avem nevoie de un buget care să stimuleze investiţiile în economia reală. Trebuie să creăm infrastructuri europene moderne, să investim mai mult în cercetare şi inovare şi să susţinem întreprinderile mici şi mijlocii. De asemenea, avem nevoie de resurse suplimentare pentru a stimula tranziţia energetică. Parlamentul European a votat un proiect de buget care reflectă aceste priorităţi. Contăm pe Preşedinţia română pentru a duce mai departe această ambiţie şi pentru a susţine ideea de coeziune şi solidaritate. Toate statele membre trebuie să creeze oportunităţi pentru tinerii lor. Misiunea noastră este de a îndepărta barierele dintre statele membre vechi şi cele noi”, a mai spus preşedintele Parlamentului European.

Acesta a mulţumit României pentru că s-a oferit să primească solicitanţi de azil din ţările de primă intrare în Uniune. În plus, Tajani a susţinut că România merită să adere la spaţiul Schengen.

„Principiul solidarităţii a stat, de asemenea, la baza susţinerii aderării României la spaţiul Schengen. Parlamentul European a susţinut întotdeauna această aderare. Fac apel la statele membre care o blochează să-şi modifice poziţia. Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen ar fi benefică pentru securitatea tuturor ţărilor europene şi sper că aceasta se va realiza în cursul Preşedinţiei române”, a mai spus Antonio Tajani.

Acesta a precizat că, de la începutul mandatului său, 14 şefi europeni de stat şi de guvern au vorbit la Parlamentul European despre modul în care ar putea fi schimbată Uniunea şi ia mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis „pentru valoroasa contribuţie”.

„România trebuie să aibă un rol central în construcţia noii Europe. Aceasta este ideea de bază a Summit-ului de la Sibiu, care va avea loc la 9 mai 2019. Este imperios necesar să obţinem rezultate: pentru reforma sistemului Dublin, care este urgentă; pentru o piaţă internă mai echitabilă, în care toată lumea - inclusiv giganţii Internetului - îşi plăteşte impozitele şi respectă regulile; pentru ambiţia de a reuşi în era digitală; pentru finalizarea Uniunii bancare; pentru o guvernanţă economică eficientă şi democratică; pentru un comerţ deschis, cu condiţii de concurenţă echitabile.  Trebuie, de asemenea, să apărăm dreptul cetăţenilor de a vota liber la următoarele alegeri europene, făcând tot posibilul pentru ca ştirile false să nu denatureze campania electorală, în tentativa lor de a manipula convingerile politice”, a mai spus Tajani.

Citându-l pe Emil Cioran, liderul european a spus că nu ar trebui să ne temen de ”enormitatea posibilului”.

„Drumul care vă stă în faţă e dificil, dar poporul român nu este singur. România preia pentru prima oară Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Şi va fi o reuşită! Puteţi conta pe susţinerea Parlamentului European şi pe susţinerea mea”, şi-a încheiat Tajani discursul, dar nu înainte de a mai spune că „unde e unul, nu e putere, unde sunt doi, puterea creşte”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu