Noua lege a pensiilor a fost respinsă în urmă cu doar câteva minute de Senat. După ce mai multe amendamente au fost puse în acord în comisii cu deciziile Curţii Constituţionale, camera superioară a Parlamentului a votat legea ce promite mai mulţi bani pensionarilor. Rezultatul: un eșec al coaliției PSD-ALDE.
Legea nu se afla pe ordinea de zi, însă a fost introdusă la cererea PSD-ALDE. Culmea, coaliția a pierdut votul tocmai pentru că nu dispunea de suficienți senatori în plen.
Decizia finală va fi luată în toamnă de către deputați.
Ministrul Muncii Marius Budăi a acuzat opoziția că formează o ”alianță a austerității”, dar nu a oferit o explicație pentru eșecul coaliției în a-și impune votul.
Budăi a asigurat totodată că legea va fi votată în Camera Deputaților, camera decizională, și că punctul de pensie va crește, așa cum a promis guvernul, de la 1 septembrie.
CCR a decis în martie că legea pensiilor este parțial neconstituțională. Sesizarea împotriva legii a fost depusă de PNL și USR la finalul anului trecut, imediat după votul din Camera Deputaților.
Cu câteva ore înainte de vot, Viorica Dăncilă a fost întrebată dacă legea pensiilor se poate aplica din 2021 sau este nevoie de modificarea calendarului pentru intrarea ei în vigoare, premierul precizând: "De ce nu? Vedem, reluăm totul, ne uităm cu foarte multă atenţie, astfel încât să luăm cele mai bune decizii".
Dăncilă s-a întâlnit miercuri, la sediul PSD din Kiseleff, cu Organizaţia de pensionari a partidului şi cu cea de femei.
"Mă întâlnesc astăzi cu pensionarii pentru a discuta din punct de vedere politic. Am chemat şi ministrul Muncii, vom discuta şi despre aspecte guvernamentale, dar întâlnirea de astăzi este o întâlnire politică", a spus Dăncilă, la Palatul Parlamentului, întrebată dacă la această întâlnire va discuta cu pensionarii şi despre legea pensiilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu