marți, 12 noiembrie 2019

„Unitatea” este cel mai puternic narativ pentru români. Pluseriștii l-au ratat, dar îl pot recupera

Este un moment dificil pentru Alianța USR-PLUS și, de fapt, chiar pentru ideea de înnoire a României. În acest prim comentariu de după alegeri prefer să le dau lor un mesaj (analize pe rezultate voi face oricum toată ziua, inclusiv deseara la Realitatea). Urgența pentru membrii și susținătorii USR-PLUS este acum să găsească forța de a depăși dezamăgirea de după rezultatul slab al candidatului lor, să caute chiar în înfrângere soluții și să găsească în disperare energie. 
Da, candidatul a fost slab, iar strategia electorală greșită. Barna nu este și nici n-a fost vreodată un lider (inspirațional) chiar dacă mediocritatea sa evidentă a fost confundată de mulți cu o capacitate de a negocia, de a ține un echilibru între prea multele tabere din USR. În realitate, acestea s-au radicalizat, prăpastiile dintre ele s-au adâncit, iar cazul Caramitru (adus și propulsat chiar de Barna), departe de a cataliza într-un singur sens energia tuturor, a speriat cam jumătate din electoratul de la europarlamentare.
Barna a reușit să convingă șase mii de membrii de partid și să piardă cam un milion de alegători. Știu, diferența față de europarlamentare e pe la 600 de mii, dar mulți l-au votat la aceste alegeri (ca și mine, de altfel) nu pentru că i-ar fi convins Barna ci ca să nu intre PSD în turul 2. 
Adevăratul eșec, ce trebuie înțeles tocmai pentru a putea salva USR-PLUS, este însă incapacitatea acestui candidat de a propulsa ideile și intenția alianței de a schimba România. Acești oameni au intrat în politică pentru a schimba România și exact pentru asta i-au votat două milioane de români la europarlamentare. Au program, e coerent, și e pe siteurile lor. Ceea ce trebuia să facă Barna în aceste alegeri (pe care era evident că nu le putea câștiga nimeni în fața lui Iohannis) era să spună cum vor schimba ei, pluseriștii România. Să facă adică o campanie pentru partid, pentru viitoarea guvernare (în perspectiva parlamentarelor), iar nu o campanie de imagine pentru el personal.
Dar, vai! totul s-a terminat pe 27 mai, cu declarația că nu au de gând să intre la guvernare, o declarație întărită radical acum, când chiar s-a pus problema schimbării PSD de la guvernare. Isteriile alea de bulă mică, cum că ei vor câștiga 50% și vor guverna singuri, fără PNL, astea-s pentru noi ceilalți niște infatilisme, prosteli de copii fără minte. Dacă voia doar să elimine PSD de la guvernare, alegătorul USR-PLUS ar fi votat PNL. Dar acești ultimi ani n-au adus doar un val anti-PSD. Au adus o coeziune în dorința unei noi generații care vrea dezvoltare, modernizare și educație pentru România. Această generație e interesată de lucruri concrete, nu de un partid care să hulească de pe margine. Vrea adică în parlament o majoritate suficientă pentru a schimba Constituția, Codul Fiscal, Codul Administrativ și, bineînțeles, Codul Penal (în sensul unor pedepse mai dure pentru corupție). O parte a PNL vrea de asemenea aceste lucruri. Altă parte vrea mai degrabă acces la PNDL, la resursele țării pe care să le folosească la fel ca PSD, cu alți baroni dar poate aceeași stagnare în feudalismul târziu românesc. USR-PLUS trebuia să facă diferența, nu atât între Barna și Iohannis, sau între Barna și Dăncilă, cât mai ales între Iohannis și Dăncilă, între acea parte din PNL cu care se mai poate schimba România și cealaltă, care ne ține pe loc de 30 de ani.
Ce e de făcut de acum înainte? Păi văd că ei tot zic că-și fac analize? Cine să facă analize? Gruparea aia păpușărită de Ghinea și al cărei best product n-a putut fi decât Barna? Haida, de! Băieții ăștia n-au avut altă grijă în ultimii doi ani decât să blocheze intrarea în USR a unor personalități mai puternice decât ei înșiși. De ce credeți că Cioloș, Tudorache, Vlad Voiculescu au fost nevoiți să-și facă alt partid? Dar problema este că la fel e și la nivel de organizații locale, unde PLUS a reușit să adune o cu totul altă factură de oameni decât USR, iar echipele celor două partide nici măcar nu pot lucra împreună din cauza pretențiilor acestor “noi șefuți” care se cred buricul pământului. Vedeți, în ciuda calității incontestabile a majorității membrilor USR, calamitrizarea e fenomen în acest partid. Critici? Ești pesedist, securist, trădător… 
Astă vară am fost invitat la Școala PLUS, să le vorbesc liderilor de filiale județene din acest partid. Le-am spus că o fuziune între USR și PLUS este o urgență. Au protestat și au încercat să îmi explice că pur și simplu nu se poate lucra cu ei, că au “o cultură organizațională imposibilă”. Am insistat și le-am explicat că cei de la USR sunt totuși generația tânără a României și că ea nu trebuie lăsată să se radicalizeze și să o ia într-o direcție care nu are cum să schimbe România în bine. Exact așa i-am întrebat: “De ce ați intrat în politică? Nu de asta?”
Nu pare că i-am convins, iar mai departe știți ce s-a întâmplat. Dar ce n-am reușit eu atunci, poate reuși această criză. Cum spuneam, totul este să găsești soluții, să vezi căi de urmat, chiar și atunci când situația ți se pare imposibilă. Pentru asta trebui să-ți vizualizezi nasul căzut în noroi, pentru că aroganța te-a împiedicat să faci un management al succesului, iar acum, inevitabil, trebuie să te întorci la fundamente, la principii. Iar fundamentul, atât al celor de la USR, cât și al celor de la PLUS e acesta: Ați intrat în politică pentru a face o Românie mai bună, iar nu pentru a oferi un partiduleț-opinie unor băieți care s-au îmbolnăvit mult prea repede de putere și oportunism.
Concret:
1. USR și PLUS trebuie să dea imediat semnalul de FUZIUNE. O fi greu, mai ales că acum energia e centrifugă, iar nu centripetă, dar soluții există. Sunteți corporatiști, știți cum se face merger-management, nu? Aveți nevoie cel mai probabil de un secretariat tehnic și independent, care să facă de la HR (recrutarea de candidați pentru locale și parlamentare, funcție de calitatea oamenilor, nu de gașca din care vine) și până la strategii coerente de guvernare și un cabinet din umbră. Adică viitori miniștri, pe care să-i prezentați ca atare opiniei publice. Timpul e foarte scurt.
2. Un congres de fuziune care să aleagă, bineînțeles, și conducerea, dar care să și poziționeze clar partidul rezultat DE DREAPTA. Prin program, lideri și discurs. Ambiguitatea asta nu v-a ajutat și nici nu vă ajută. Personal mă consider reprezentativ ca tipologie pentru alegătorii USR și PLUS. Ca alegător al vostru, eu personal vă adresez un ultimatum – dacă nu vă clarificați doctrinar, de la mine tocmai ați primit ieri, 10 noiembrie 2019, ultimul vot. Altul nu mai vedeți până nu scăpați de socialiști! Trimiteți-i la Ponta să facă împreună concurență PSD-ului pe partea stângă. 
3. Scăpați de radicali! Ăia de înjură jurnaliști, de văd conspirații peste tot, ăi de cred că dacă nu ești cu ei ești împotriva lor, chiar nu sunt deloc diferiți de pesediști. Nu-s nici mai deștepți, nici mai democrați. Și chiar mi-e jenă de oamenii de o calitate extraordinară din USR și PLUS, nevoiți să se dezică de fiecare dată când mai dă un caramitru cu bâta-n facebook. Concediați-vă consultanții, inclusiv pe ăia care i-au spus lui Barna că acest tip de acțiune aduce notorietate și, deci, e bun. Locul lor chiar e la frizerie.
4. Anunțați imediat susținerea președintelui Iohannis în turul al doilea (mobilizați-vă filialele și oamenii în acest sens), artăți-ne că veți guverna alături de PNL pe proiecte concrete care vor schimba această țară. Pare că PSD-ul s-a remontat. Nu e chiar așa (în fond au același număr de voturi ca la europarlamentare) dar dacă ați cerut fără PSD în turul 2, de cât egoism și ipocrizie să dai dovadă ca să nu ceri alegătorilor să voteze împotriva PSD într-un tur doi în care tu nu te-ai calificat? UNITATEA este narativul de bază al națiunii noastre, o națiune tânără, unificată greu, după mai bine de o mie de ani de la formarea poporului român. Îl puteți transpune și în colaborarea cu PNL și cu Iohannis. Dați acest mesaj, fără de care nu putem înțelege, nu putem vizualiza schimbarea României.
În continuare cred că vom avea Anticipate în prima jumătate a anului viitor, iar dacă USR-PLUS parcurge atent și rapid acești pași, surprizele pot fi plăcute, inclusiv la locale. Întrebarea nu e dacă veți guverna cu PNL, asta e clar, întrebarea este dacă puteți obține un scor mai bun decât PNL la parlamentare, astfel încât să dați voi prim-ministrul. Sună imposibil? Păi dacă n-ar fi unii care să nu înțeleagă imposibilul, lumea ar fi rămas la fel. Sunteți tineri, învățați să folosiți energia înfrângerii!
ARTICOL de Moise Guran

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu