luni, 30 martie 2020

Luminita de la capătul tunelului: În România începe testarea medicamentului pentru Covid-19

În cateva luni ar putea sa existe medicamentul pentru Covid-19, realizat de o companie americană cu rezultate extrem de promițătoare la primele teste. Mai mult decât atât, medicamentul anti-Covid urmează să fie testat și în România în câteva săptămâni, a anunțat într-un interviu pentru Ziare.com prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, reprezentatul României la OMS.
"Am facut demersuri la biroul OMS pentru Europa și mp bucur că am reușit să includem și România, probabil Institutul Matei Balș, pe lista centrelor unde se va face studiul clinic de faza 3 pentru acest medicament. Studiul va înrola mai mulți pacienți din mai multe țări, alături de alte produse, astfel încat la sfârșitul lui să existe suficiente argumente pentru autoritatea americană, FDA, să poată da aprobarea de producție și punere pe piață. În câteva luni de zile cred că acest medicament va fi disponibil "
, a spus prof. univ. dr. Rafila.
Prof. Rafila a precizat ca la "Matei Balș" vor fi testate în paralel 4 scheme terapeutice pentru Covid-19, însă medicamentul realizat în SUA este considerat în literatura de specialitate cel mai promițător.
Interviul integral cu prof. univ. dr. Alexandru Rafila va fi publicat în această noapte pe Ziare.com. Medicul raspunde și uneia dintre principalele întrebari pe care cu toții ne-o punem acum: cât vom mai sta în case? Află pe Ziare.com și ce spune despre capacanele comunicărilor zilnice, dar și despre ideea testării-sondaj.

România, la un pas de Scenariul 4. Situația e critică în lume

România e acum la un pas de scenariul 4, fiind la doar câteva zeci de cazuri distanță de pragul de 2.000 de îmbolnăviri. Într-o săptămână de la primul deces, boala a ucis în țara noastră 46 de persoane și a infectat aproape 300 de cadre medicale.

Duminică seara a fost adoptată o nouă ordonanță militară. Au fost plafonate prețurile pentru energie, gaze, apa și combustibil la nivelul din 29 martie și măsuri dure sunt luate pentru personalul medical, care poate fi detașat câtre spitalele de stat, inclusiv în alte județe, în funcție de nevoile de personal apărute, făra a putea refuza. Totodată, spitalele sau medicii care refuză tratamentul, indiferent dacă pacienții sunt confirmați pozitiv sau negativ cu coronavirus, vor fi sancționați penal.

Cu toate acestea, luni s-au înregistrat chiar și demiteri în rândul cadrelor medicale, care au spus ca e nedrept să fie obligate și amenințate penal, fără ca statul să le asigure echipamente de protecție.

Președintele Klaus Iohannis a făcut, luni, un nou apel la români să stea în casă, pentru că doar așa putem evita răspândirea coronavirusului.

La nivel global, sunt aproape 740.000 de persoane infectate, dintre care peste 35.000 au murit. Cel mai grav sunt acum afectate Italia, Spania și Statele Unite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu