luni, 13 aprilie 2020

Vaccinul anti-coronavirus nu va fi ieftin : Americanii pregătesc deja 70 de miliarde de dolari pentru a-și vaccina populația


Majoritatea oamenilor se agață cu disperare de ziua în care un vaccin anti-coronavirus va fi disponibil. Puțini își pun, însă, problema prețului și a disponibilității vaccinului atunci când el va fi descoperit.

Prețul unui vaccin: 800 de dolari

Un lucru e sigur, momentan: un vaccin nu va fi disponibil pe piață mai devreme de 12-18 luni. Un alt lucru e și mai cert: vaccinul va fi extrem de scump și, mai mult, rămâne de văzut cum vor putea fi vaccinați miliarde de oameni.

Jurnaliștii americani de la Business Insider au discutat cu CEO-ul companiei Moderna, Stephane Bancel. O companie americană care se află în pole position pentru a descoperi un vaccin anti-coronavirus. Întrebat de preț, Bancel a „promis” că nu va lua pielea de pe oameni, însă a explicat că un vaccin eficient anti-pneumonie (care există deja pe piață) costă aproximativ 800 de dolari (3500 de lei). Așadar, cam acesta ar fi prețul de pornire, în condițiile în care cererea disperată a populației, în tentativa de a scăpa de COVID-19, va sufoca oferta.

Jurnaliștii de la Boston Globe au făcut și mai multe calcule și au avansat cifra de 70 de miliarde de dolari, necesară achiziționării dozelor de vaccin pentru a vaccina toată populația din SUA. O cifră mică pentru americani, în raport cu cele 7 trilioane pe care economia americană le-a pierdut deja de la izbucnirea pandemiei.

Totuși, ce ar însemna asta pentru România, o țară cu PIB-ul de aproximativ 200 de miliarde de dolari? Presupunând că, printr-un scenariu futuristic, ar curge răuri de vaccin anti-COVID-19 peste tot.

La o populație de aproximativ 19 milioane de oameni, scăzând 500.000 de cazuri care au fost deja infectate până la inventarea unui vaccin, ar rămâne chiar și așa un efort de aproximativ 14 miliarde de dolari pe care statul român ar trebui să-l facă.

Pentru că e puțin probabil că omul de rând își va permite să scoată din buzunar 3500 de lei, în condițiile în care CAS-ul nu îl va ajuta cu nimic.

Planeta e o junglă în plină pandemie

Așa cum ultimele săptămâni au demonstrat, cam toate țările de pe Pământ nu par interesante să-și ajute vecinul. Dacă pentru o simplă mască sau o pereche de mănuși, americanii au ajuns să practice pirateria în Asia, așa cum au fost acuzați voalat de către germani, ce se va întâmpla pentru această resursă utopică numită vaccin anti-coronavirus?

Da, 70 de companii farmaceutice se luptă contra cronometru pentru a inventa primul vaccin, însă nu o fac din altruism. E extrem de clar că cine va câștiga lupta și va descoperi un vaccin se va îmbogăți într-un mod inimaginabil.

În 1600, europenii erau nebuni după lalele. O simplă floare ajunsese să coste echivalentul a 240 de butoaie cu grâu. Raportat la inflație, ar însemna că bogații de acum 400 de ani plăteau 200.000-700.000 de dolari pentru o lalea. Totul, pentru că nu prea existau lalele.

Atunci când cererea sufocă oferta, planeta se transformă într-o junglă. Oamenii așteptă cu sufletul la gură un vaccin anti-coronavirus, însă l-ar putea vedea doar în poze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu