Aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn se fură, anual, din pădurile României. În fața acestei probleme uriașe, politicienii au venit cu abordări populiste, anunțând că nu vor avea liniște până nu-i vor vedea încătușați pe hoții de lemn.
Însă nu prinderea hoților este, de fapt, principala soluție, pentru că numărul acestora va continua să crească atâta vreme cât statul le lasă portițe legislative prin care se pot strecura nestingheriți în păduri, liberi să doboare arbori după bunul plac, cu complicitatea silvicultorilor.
Principalul obiectiv ar trebui să fie modernizarea sistemului silvic prin implementarea unor tehnologii performante și prin impunerea unor reguli care nu mai pot fi ocolite de hoții de lemn. Aceste reguli ar putea fi preluate cu ușurință din practica altor țări europene, care le-au implementat cu mult înaintea noastră, având rezultate incontestabile.
În acest material vă explicăm principalele slăbiciuni ale sistemului silvic din România și metodele prin care ar putea fi înlăturate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu