marți, 9 noiembrie 2021

CNCD: „Dreptul la viață și dreptul la muncă pot fi limitate în scopul asigurării sănătății publice”

 

În ierarhia drepturilor și a libertăților fundamentale, protecția dreptului la viață are prioritate în raport cu dreptul la viață privată și dreptul la muncă, transmite Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării într-un răspuns pentru Senat privind legea care introduce certificatul verde la locul de muncă, potrivit Newsweek.

Instituția precizează că aceste drepturi nu sunt în conflict, ci se află în relație de complementaritate. Totodată, CNCD explică, în documentul semnat de președintele CNCD, Asztalos Csaba, că „dreptul la viață și dreptul la muncă pot fi limitate în scopul asigurării sănătății publice, a serviciilor de sănătate, a protecției vieții terților, pe vreme de pandemie. Din aceste considerente, limitările nu încalcă nici dreptul la demnitate umană”
În schimb, CNCD a propus ca persoanele care fac prima doză de vaccin anti-COVID să fie testate pe banii angajatorului până la finalizarea schemei de vaccinare și emiterea certificatului digital, pentru că acești angajați dau dovadă de bună-credință. De asemenea, în ceea ce privește suspendarea contractului de muncă sau încetarea de drept acesta să se prelungească în cazul în care în interiorul termenului stabilit (cel de 30 de zile) angajatul își efectuează prima doza. 
Proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde în spitale, pentru pompieri, lucrătorii de pe ambulanță a picat în Senat, la votul în plen, și acum se află la comisii în Camera Deputaților. Camera Deputaților este cameră decizională. La Senat au fost 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”, însă fiind vorba despre o lege organică – adică una care reglementează funcționalitatea statului, era nevoie de 69 de voturi favorabile ca să treacă în Senat. 
Legea prevede că personalul din cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu