duminică, 16 august 2020

România pornește producția de rachete care produc ploaie pe timp de secetă şi zăpadă în iernile uscate

 

Directorul Sistemului Antigrindină, generalul Gheorghe Căunei, a declarat pentru observatorulph.ro că rachetele care produc precipitaţii (ploaie în perioada secetoasă, respectiv zăpadă în anotimpul rece) vor fi produse în curând de societatea Electromecanica Ploieşti. Lansarea acestor rachete care transformă norii în ploaie se va putea face folosind același sistem cu care, se lansează rachetele antigrindină în prezent. Potrivit declaraților directorului general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP), rachetele care produc precipitații  (ploaie în perioada secetoasă, respectiv zăpadă în anotimpul rece) vor fi produse în curând de societatea Electromecanica Ploiești, scrie observatorulph.ro. Autoritatea funționând bineînțeles în subordinea Ministerului Agriculturii. 
„Vrem să creştem gradul de precipitaţii pentru că şi România se confruntă cu schimbări climatice majore. Anul trecut, în decembrie, am făcut un experiment în Bărăgan, prin care am reuşit să creştem nivelul precipitaţiilor, de la 0,1 l/mp la 10 l/mp, folosind un avion. La Electromecanica Ploieşti se testează deja o rachetă, care va putea fi folosită pentru combaterea secetei, sperăm, chiar de anul viitor. Racheta conţine iodură de argint, o substanţă care prin ardere creează centre de condensare ce provoacă în mod artificial precipitaţii”, a declarat generalul Căunei conform sursei citate. Dacă rachetele pentru ploaie vor aționa la o altitudine  joase, de 1500-2000 de metri, cele pentru combaterea grindinei acţionează la 10.000 de metri, în norii care se formează vertical. Totodată, rachetele pentru precipitațiile lansate pe terestru sau prin intermediul  utilitare, ar putea fi folosite şi în sezonul rece. 
„Iarna trecută am avut un record negativ de precipitaţii. Imaginaţi-vă ce ar însemna să producem un strat de 10 cm de zăpadă pentru culturile de grâu, de exemplu sau pentru refacerea rezervelor de apă în alimentarea marilor oraşe, precum Capitala”, a precizat generalul Gheorghe Căunei.

foto: stiriagricole.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu