miercuri, 28 aprilie 2021

Actualitate: Măsurarea anticorpilor este cel mai căutat test

ACESTA SE FACE DUPĂ VACCINAREA ANTI-CORONAVIRUS. TESTAREA SEROLOGICĂ NU SE REALIZEAZĂ DECÂT ÎN LABORATOARE PRIVATE 

După procedurile de imunizare sau după ce pacienţii s-au vindecat de coronavirus una din cele mai mari preocupări este aceea de a şti gradul de rezistenţă al organismului şi numărul de anticorpi pe care l-a dobîndit fiecare persoană.

Cu cât numărul de anticorpi este mai mare, cu atît o persoană se simte mai protejată în faţa unei noi îmbolnăviri.

Pentru a afla despre testarea anticorpilor ne-am adresat medicului Liliana Căescu, şefa Laboratorului de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, care a adus cîteva clarificări asupra subiectului.

„Important este ca un procent cît mai mare din populaţie să ştie care este valoarea anticorpilor dobîndiţi în urma procesului de imunizare şi dacă organismul este pregătit să recunoască virusul SARS COv 2“, a declarat medicul Căescu, care a mai spus că aceste teste se fac doar în laboratoarele private de analize.

Un test pentru determinarea anticorpilor Covid 19, cunoscut şi sub numele de test serologic, este un test de sînge, care arată dacă o persoană are anticorpi împotriva SARS Cov 2, virusul care cauzează Covid 19.

Testele anticorpi pot ajuta la indentificarea persoanelor care au trecut prin boală fără să ştie, pentru că au fost asimptomatice.

„În prezent, la nivelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu este stabilit pragul de anticorpi ce conferă imunitate. Nu toţi pacienţii dezvoltă imunitate după vaccinare, ci doar o parte, funcţie de răspunsul imun al fiecărui organism. Indiferent dacă persoana a fost imunizată sau nu, trebuie să respecte, în continuare, măsurile de protecţie (distanţarea, purtarea măştii, igienă strictă – n.r.), pentru că există riscul infectării sau reinfectării. După imunizare, este indicat un test, pentru a vedea numărul de anticorpi dobîndiţi“, a mai precizat medicul Liliana Căescu.

Testele de anticorpi pentru SARS Cov 2 pot furniza informaţii importante despre istoricul medical al unei persoane. Un alt beneficiu al testării anticorpilor este acela că persoanele care s- au recuperat de Covid 19 pot fi eligibile pentru donare de plasmă, care poate fi utilizată pentru a trata alţi pacienţi.

Anticorpii neutralizaţi sînt cei care asigură imunitatea de lungă durată post infecţie cu Covid 19 sau post vaccinare. Se recomadă recoltarea testării la minim 15 zile de la debutul simptomelor sau minim la 15 zile de la prima doză de vaccin, iar după rapel testarea la şapte zile. „Laboratorul SMU Roman este în imposibilitatea de a realiza testarea de anticorpi, avînd în vedere că testările SARS Cov 2 ne obligă deja la un program prelungit.

Un spital public se axează pe diagnostic de certitudine a infectării şi mai puţin pe studii epidemiologice care urmăresc gradul de imunizare a populaţiei“, a conchis medicul citat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu