”Aţi transformat Programul de Guvernare 2018-2020 în Programul de Guvernare DUPĂ ANUL 2021,” acuză Opoziţia în moţiunea de cenzură depusă vineri în Parlament. Documentul este semnat de 163 de parlamentari şi enumeră motive grave pentru care ”Guvernul Dragnea-Dăncilă a ajuns ruşinea României” şi trebuie să plece.
Moţiunea de cenzură este intitulată ”Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României” şi a fost depusă de parlamentarii PNL, PMP şi USR.
”Justiţia nu este nici despre Dragnea şi nici despre Tudorel! Justiţia este despre o societate matură şi dezvoltată, care funcţionează după reguli şi după valori. Fără o justiţie independentă şi funcţională, nu vom putea spera la nimic bun! Domnia voastră NU aţi respectat niciuna dintre obligaţiile asumate în faţa Parlamentului, în temeiul art.103 din Constituţie! Aţi promis ”Justiţie în slujba cetăţeanului!” şi negaţi prin ceea ce aţi făcut independenţa Justiţiei - pe care luptaţi din toate puterile să v-o aserviţi,” acuză Opoziţie în textul moţiunii.
”Doamnă prim-ministru, când aţi fost învestită, documentul aprobat de Parlament se numea ”Programul de Guvernare 2018-2020”. Toate acţiunile Guvernului condus de dumneavoastră au transformat acest document, cu caracter de lege, în ”Programul de Guvernare după anul 2021...”, deoarece toate angajamentele au fost amânate după această dată! Salariile cresc după anul 2021, pensiile cresc după anul 2022, autostrăzi şi căi ferate NU se construiesc decât după anul 2021, construcţia spitalelor regionale va începe tot după anul 2021. În acest context, de dispreţ total faţă de programul cu care aţi fost învestită, putem să considerăm că, în temeiul art. 103 din Constituţia României, sunteţi demisă de drept şi puteţi să vă încercaţi norocul după anul 2021”, susţin semnatarii moţiunii.
Partidele de opoziţie condamnă şi remanierile succesive ale Guvernului:
”Remanierile succesive nu au făcut decât să ne demonstreze că pentru un incompetent dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve şi mai slab pregătite, cu care sunt umiliţi tinerii care au crezut în zicala ”cine are carte, are parte”. Şi tinerii pleacă! 23% dintre tineri spun că au de gând să plece din ţară în următorul an, iar aproape jumătate în următorii cinci ani. Sărăciţi prin politicile voastre incompetente nu doar românii, ci chiar România, de viitorul ei!
Deşi prin Guvernele PSD-ALDE s-au perindat peste 70 de miniştri în mai puţin de 2 ani, calitatea actului de guvernare a scăzut constant, de la un guvern la altul, efectele văzându-se în economie, în educaţie, în sănătate sau în modernizarea ţării, care s-ar fi putut face cu miliardele de euro din fondurile europene gratuite. Aţi utilizat remanierile guvernamentale pentru a păcăli populaţia că lucrurile se vor schimba în bine, de mâine, de poimâine sau din 2021. În fapt, împărţeala de scaune guvernamentale nu a fost decât rezultatul răfuielilor şi împărţelilor, în stil mafiot, între găşti infracţionale în interiorul principalului partid de guvernare. Aţi girat o ultimă remaniere de guvern, însă constatăm că cei mai neperformanţi miniştri stau în continuare bine ţintuiţi în scaunele lor”, se arată în textul moţiunii.
În document, partidele de opoziţie amintesc şi de protestul din 10 august.
”Carmen Dan, ministrul care a dirijat în miez de noapte tunurile cu apă, bastoanele şi lacrimogenele împotriva cetăţenilor români paşnici, împotriva copiilor şi mamelor, pe care Poliţia şi Jandarmeria ar fi trebuit să-i apere, nu să-i gazeze şi brutalizeze, este în opinia dumneavostră un ministru de apreciat. Petre Daea, groparul zootehniei româneşti, care se plimbă prin târguri şi degustă pastramă şi must, în vreme ce sute de mii de porci sunt eutanasiaţi, iar mii de familii au rămas fără porc de Crăciun este expresia competenţei marca PSD. ”Iexcelenţa” sa, Tudorel Toader, această icoană la care se închină toţi condamnaţii din penitenciare şi recidiviştii eliberaţi prin planul de golire a puşcăriilor, este un alt mare sinistru, considerat ministru, pe care toţi infractorii din România îl apreciază, iar oamenii oneşti se simt umiliţi numai la auzul vocii domniei sale. Eugen Teodorovici, ministrul care încă mai confundă ministerul cu discotecile, vă este util ca trompetă anti-europeană, atunci când vreţi să-i sancţionaţi pe românii plecaţi la muncă în străinătate. Pentru că au îndrăznit să protesteze împotriva Guvernului, l-aţi trimis să propună guvernelor partenere restricţii de neimaginat în calea libertăţii de circulaţie a lucrătorilor europeni. Dispreţuiţi şi detestaţi românii care-şi câştigă singuri existenţa, în străinătate sau acasă, şi sunt independenţi de pomenile Guvernului”, scrie în textul moţiunii.
Preşedintele Klaus Iohannis apreciază că moţiunea de cenzură este un test important atât pentru partidele din Opoziţie, cât şi pentru Putere.
”Moţiunea de cenzură este principalul instrument al opoziţiei în Parlament. Ar fi chiar ciudat să renunţe la acest instrument. Au dreptul o dată pe sesiune să facă moţiune de cenzură şi o vor face. Este un test important şi pentru Opoziţie şi pentru Putere”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.
Senatorul PNL Florin Cîţu a anunţat după depunerea moţiunii de cenzură, că negocierile Opoziţiei cu parlamentarii PSD şi UDMR vor continua "până în ultimul moment" şi crede că există un grup important de senatori ai Puterii care doresc să voteze această moţiune.
”Este o moţiune de cenzură pe care eram obligaţi să o depunem având în vedere starea în care această guvernare a dus România, dar mai ales având în vedere viitorul sumbru pe care îl întrevedem dacă această guvernare rămâne în România. În România avem grupări politice care spun că respectă valorile europene, respectă tot ce înseamnă să fii european şi se mândresc să facă parte din UE. Totuşi la ei acasă susţin o coaliţie care a distrus România în ultimii ani de zile. Dacă respectăm valorile europene, trebuie să votăm această moţiune şi să trimitem această guvernare acasă”, a declarat senatorul PNL, Florin Cîţu.
”Şi colegii de la PRO România au semnat acest document. Avem şi semnăturile lor. În al doilea rând, vreau să vă spun că discuţiile continuă până în ultimul moment cu parlamentarii de la PSD şi UDMR şi vă spun că există pentru prima oară la Senat un grup important de senatori care doreşte să voteze această moţiune. S-ar putea să avem surprize mai mult ca sigur de la Senat, unde mai mulţi senatori vor vota această moţiune. (..) Sunt mai mulţi de zece cu care am vorbit eu. Încă negociem. Eu v-am spus la Senat. Vom discuta cu toate partidele până în ultimul moment”, a punctat Cîţu.
Cât priveşte alternativa de guvern a Opoziţiei dacă Executivul Dăncilă va pica în Parlament, senatorul PNL a precizat că premierul, miniştrii şi programul de guvernare se negociază după votul pe moţiunea de cenzură.
”Nu este un atac la nimeni.( la UDMR -n.r) (..) Este doar o întrebare pe care ar trebui să şi-o pună. Dacă în Europa faci parte dintr-o familie liberală sau care respectă valorile europene şi aici susţii un guvern care distruge România şi o îndepărtează de UE, ar trebui să vezi unde sunt valorile. Despre cele trei întrebări (ale preşedintelui UDMR cu privire la un nou Guvern - n.r.) PNL a prezentat ieri o alternativă la buget. Este o alternativă a PNL care poate să fie augumentată cu soluţiile care vin de la colegii cu care facem guvernarea, pentru că suntem conştienţi că PNL nu va guverna singur. Deja avem un buget pe care cei de la UDMR pot să-l studieze care sunt priorităţile. Referitor la premier, nu am spus niciodată care o să fie premierul. Totul se negociează după votul de la moţiune. La fel şi miniştrii, la fel, aceştia se vor negocia după ce se va face votul”, a mai spus Florin Cîţu.
”E foarte trist că acum, în an centenar, avem cu siguranţă cel mai slab Guvern al României din ultimii nu 20 de ani, poate din ultimii 100 de ani. Un Guvern care nu guvernează, un Guvern care este folosit de Liviu Dragnea pentru a-şi folosi influenţa în partid. Au schimbat până acum cred că 70 şi ceva de miniştri. Avem ministere la care sunt 6-7 miniştri schimbaţi în doi ani de zile. Ţara nu poate să meargă aşa înainte, avem un deficit bugetar record, avem inflaţie, ţara nu este guvernată. Nu este nicio ţară în lume, în Europa, în care cetăţenii să stea în fiecare zi cu ochii pe Guvern să vadă dacă dă sau nu ordonanţă pe amnistie şi graţiere. Astea sunt puţine dintre motivele pe care le veţi regăsi în această moţiune de cenzură. Acest Guvern trebuie să plece. Cu siguranţă sunt oameni mult mai buni care pot conduce ţara”, a precizat şi deputatul USR Ionuţ Moşteanu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu