marți, 23 iulie 2019

Primarii a şapte municipii din nord-est au semnat statutul şi actul constitutiv al Asociaţiei "Moldova se dezvoltă"

Primarii a şapte municipii din regiunea de nord-est au semnat marţi, la Piatra-Neamţ, actul constitutiv şi statutul Asociaţiei "Moldova se dezvoltă", organism care are ca scop atragerea de fonduri guvernamentale şi europene pentru proiecte comune. 
Cele şapte municipii care au constituit asociaţia sunt Piatra-Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Roman
Primarii municipiilor semnatare au subliniat importanţa asociaţiei în atragerea de fonduri europene pentru proiecte integrate de dezvoltare a regiunii. 
''Este un moment important şi sunt foarte încrezător că prin intermediul acestei asociaţiei vom reuşi împreună să dezvoltăm regiunea Moldovei şi implicit fiecare dintre localităţile pe care le conducem. Suntem şapte membri fondatori, dar este o asociaţie care rămâne deschisă şi sunt convins că pe parcursul timpului se vor alătura şi alţi primari, unii dintre ei deja şi-au exprimat intenţia de a fi membri. Obiectivul nostru principal este atragerea de fonduri şi ne vom orienta cu prioritate către fondurile europene din exerciţiul financiar 2021-2027'', a declarat primarul municipiului Piatra-Neamţ, Dragoş Chitic. 

La rândul său, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a subliniat că asociaţia este cea mai mare structură asociativă din România la nivel regional, care vine să prezinte îndeaproape problemele regiunii de nord-est. 

''Asociaţia 'Moldova se dezvoltă" este o platformă de luptă politică şi administrativă. Faptul că astăzi nu avem infrastructura de care aveam nevoie pentru dezvoltarea autostrăzilor, drumurilor expres, căi ferate de înaltă viteză şi multe alte lucruri, se datorează şi faptului că nu am fost consecvenţi să o cerem, şi să batem cu pumnul în masă dacă este nevoie, de la toţi cei care au guvernat sau guvernează România. Reprezentăm peste un milion de locuitori. (...) Nu ne-am apucat de autostradă, nu ne-am apucat de spital regional de urgenţă, nu am finalizat nici o centură a niciunui municipiu, nu am reuşit să punem la punct sistemul energetic, aducţiunile de gaze naturale, partea de infrastructură majoră şi utilităţi nici ea nu a fost realizată aproape deloc. Deci un motiv în plus pentru a pune piciorul în prag în noul exerciţiu financiar, lucru pe care împreună l-am cerut Comisiei Europene, ca din 2021, autorităţile locale şi mai ales cele asociate, să poată dirija în mod direct, în procente importante, fonduri europene dedicate proiectelor majore'', a spus Mihai Chirica. 

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a precizat că prin intermediul asociaţiei vor putea fi accesate fonduri pe proiecte de infrastructură, turism sau cultură. 

''Când am pornit la drum ne-am gândit foarte serios că principala sursă a noastră de finanţare sunt fondurile europene. Ne vom zbate, pentru că aceste investiţii teritoriale integrate ne dau posibilitatea să dezvoltăm întreaga zonă. Vom putea dezvolta investiţii pe infrastructură, turism, cultură sau altele. Trebuie să facem intervenţii la guvern când se face strategia cadru 2021 - 2027 şi să ne apucăm de lucru. Vom face o strategie de dezvoltare unică, integrată, a acestei asociaţii'', a declarat primarul din Suceava. 

Edilul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, a explicat că apariţia acestei asociaţii se datorează ineficienţei Guvernului de a susţine proiectele primăriilor din regiunea de nord-est. 

''Ne-a ajuns cuţitul la os. Facem această asociaţie pentru că am dat peste un guvern total ineficient, care nu a înţeles nimic din nevoia de bani în România, care a făcut ghiduri generale la nivel naţional. A fost un guvern total incompetent şi nu au suferit primarii, ci toate comunităţile care aşteptau aceşti bani europeni, singurii care ne-au scos la lumină după aderarea la UE şi care ne puteau duce mai departe pe proiecte integrate la nivel regional. Am zis că ne luăm soarta în mâinile noastre, pentru că asociaţia este eligibilă şi este şi un interes major din partea Uniunii Europene şi a Băncii Mondiale'', a precizat Cătălin Flutur. 

Asociaţia 'Moldova se dezvoltă' are conducere rotativă, care se va schimba la şase luni. În prezent, preşedinţia este asigurată de Mihai Chirica, iar Ion Lungu este vicepreşedinte. 

Primul pas pentru constituirea asociaţiei a fost pe 17 decembrie 2018, la Suceava, când a fost semnat acordul cadru pentru înfiinţarea acesteia, apoi pe 23 ianuarie 2019, la Iaşi, s-au realizat actul constitutiv şi statutul. 

Între timp, consiliile locale din cele şapte municipii au aprobat asocierea, dar şi actul constitutiv şi statutul, iar marţi, la Piatra-Neamţ, au fost semnate cele două documente de către primari. 

Din asociaţie vor putea face parte şi alte municipii şi, în timp, dacă proiectele o vor cere, vor fi acceptate şi oraşe sau comune. Conform statutului, deocamdată pot face parte din asociaţie doar municipii sau municipii reşedinţă de judeţ. 
Potrivit edililor prezenţi, au mai anunţat că vor să facă parte din asociaţie şi primarii municipiilor Bârlad, Comăneşti şi Vaslui.

Galerie foto: Dragoș Chitic - Facebook






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu