Din cauza epidemiei de coronavirus, mai multe țări se află în situație critică din cauza problemelor economice. România se află printre ele, iar conducătorii încearcă să ajute românii intrați în șomaj tehnic.
Câți bani primesc românii aflați în șomaj tehnic
Conform Capital.ro, românii care vor primi bani de la stat pentru intrarea în șomajul tehnic se împart în trei categorii.
Așadar, cei fără studii superioare și plătiți cu salariul minim, vor primi de la stat suma de 978 lei, iar cei cu studii superioare vor primi o indemnizație de 1.031 lei. Cei care lucrează în construcții vor primi de la stat suma de 1.772 lei.
Un expert fiscal a precizat că această măsură este una banală, deoarece sunt service-uri și sectoare de construcții care nu lucrează în aceste luni. Specialistul a propus ca statul să compare activitatea cu media lunară a anului precedent. O altă problemă ar fi faptul că nu toți românii vor beneficia de șomajul tehnic.
Ce este șomajul tehnic?
Șomajul tehnic înseamnă suspendarea contractelor de muncă ale salariaților la cerera angajatorului, dar cu obligația ca acesta să le plătească o indemnizație lunară.
Cu toate că toate contractele sunt suspendate, relațiile de muncă nu se stopează, salariații putând să se întoarcă la locul de muncă.
Așadar, Codul Muncii prevede ca salariații să primească o indemnizație lunară de cel puțin 75% din salariul de bază, în unele cazuri acestea pot fi mai mari, dar în niciun caz nu poate fi mai mică de 75%.
Pe întreaga perioadă de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția angajatorului, adică își pot relua activitatea și își pot primi salariile obișnuite.
Reamintim faptul că o persoană care are contractul suspendat nu poate cere ajutorul de șomaj.
Joi, Prim-ministrul, Ludovic Orban a declarat că s-a decis să se asigure plata șomajului tehnic în proporție de 75% persoanelor cărora le-au fost suspendate contractele de muncă din cauza pandemiei de coronavirus, adică nu mai mult de 2300 de lei.
Când se depun cererile?
Potrivit ministrului Muncii, cererile de depunere pentru șomaj tehnic, vor putea fi depuse la începutul lunii aprilie.
" La începutul lunii aprilie vor fi depuse cererile pentru perioada 16-31 martie. Companiile să aibă documentele gata și să le depună la agențiile județene. Pentru alte categori, pentru alți angajatori, prevederile privind șomajul tehnic li se aplică în totalitate, astfel încât încurajăm agenții economici, ONG-urile să își pregătească documentele.
Pentru alți profesioniști, pentru PFA, procedura pe care guvernulul a stabilit-o prevede că pe baza aceleași proceduri, o declarație pe proprie răspundere, să se depună la angențiile județene pentru a se face plățile în cuantum de 75% pentru fiecare solicitare. Cererile pot fi depuse online astfel încât să putem comunica cât mai eficient (…) Ordonanța clarifică situația în care o persoană are mai multe contracte suspendate ", a declarat ministrul Muncii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu