duminică, 28 noiembrie 2021

Dr. Adrian Marinescu, despre noua tulpină COVID: „Sunt în teste și alte vaccinuri, nu putem fi chiar în situația de la începutul pandemiei”

 

Deși noua tulpină provoacă îngrijoare, specialistul infecționist spune că lumea nu trebuie să se panicheze până când nu sunt validate toate datele legate de noua tulpină COVID, iar în acest timp să ia măsuri pentru a se pregăti pentru orice scenariu.
Mutația Omicron agită din nou omenirea. Unele țări, precum Israel, se pregătesc să decreteze carantină generală, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americiii anulează zborurile din și spre sudul Africii, în timp ce România anunță și ea primele măsuri de prevenție. În paralel, producătorii vaccinurilor COVID analizează noua mutație, urmând, în cazul în care se dovedește a fi necesar, să adapteze un rapel pentru noua variantă. Primele rezultate sunt așteptate în două săptămâni, au anunțat specialiștii de la Moderna și Pfizer/BionTech. 
Dar ce ar însemna dacă aceștia vor confirma cele mai sumbre așteptări? Și anume că Omicron ocolește răspunsul imunitar oferit de vaccinuri, dar și de trecerea prin boală și este și mai contagioasă decât Delta.  
" Dacă anticorpii apăruți după trecerea prin boală sau după vaccinare nu mai asigură protecție suficientă în fața noii mutații a virusului COVID atunci, practic, ajungem din nou în punctul zero al pandemiei, când toată lumea va fi vulnerabilă. Vom avea mulți mai mulți bolnavi, multe cazuri severe, multe victime ", a declarat pentru Libertatea, Adrian Marinescu, infecționist la Institutul Național pentru Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
Specialistul crede însă că este prematur să vorbească despre scenariul cel mai sumbru. 
" Omicron prezintă multe mutații la proteina spike, iar vaccinurile actuale au fost legate de proteina spike. Dar, în prezent, sunt în teste și alte tipuri de vaccinuri, deci nu putem fi chiar în situația de la începutul pandemiei ".
Acesta a precizat că numai timpul ne va arăta cum va evolua pandemia de acum încolo. :  " Trebuie să așteptăm analizele specialiștilor asupra noii mutații sud-africane. Au mai fost depistate tulpini care au provocat îngrijorare, dar care nu s-au răspândit, s-au consumat limitat." Infecționistul de la „Balș” consideră că până la obținerea tuturor răspunsurilor legate de Omicron toată lumea ar trebui să folosească timpul pentru prevenire și pregătire.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu