vineri, 13 ianuarie 2023

Telegondola de la Piatra Neamț, la un pas de faliment 🚡


Celebra telegondolă din Piatra Neamţ, un simbol al oraşului, are o şansă pentru a nu ajunge la fier vechi. Firma care o deține este în faliment, iar autoritățile locale caută soluţii pentru a evita dezastrul închiderii instalației de transport pe cablu.

Telegondola şi pârtia din Piatra Neamţ, un amplu proiect care avea ca scop creşterea gradului de atracţie turistică a municipiului, s-a dovedit a fi un eşec de 14 milioane de euro, pentru el fiind accesate credite bancare. Dacă pe pârtie nu s-a mai schiat de câţiva ani, din lipsa zăpezii, telegondola încă funcţionează şi are clienţi în timpul verii.

Din păcate, însă, viitorul ei este cam sumbru. Societatea care administrează telogondola, Perla Invest, aflată în subordinea Consiliului Local Piatra Neamţ, este în procedură de insolvenţă, cu creanţe către Direcţia de Finanţe şi Alpha Banck. Pentru stingerea acestora, s-a decis scoaterea la vânzare a staţiei de plecare a instalaţiei de transport pe cablu.

În imobil sunt spaţii comerciale, suma pentru care a fost scos la licitaţie fiind de 1.379.000 de euro. Primarul Andrei Carabelea a dorit ca administraţia să participe la licitaţie, pentru ca staţia să rămână în patrimoniul municipiului, dar proiectul supus la vot în trei şedinţe de la sfârşitul anului trecut nu a fost votat, opunându-se consilierii de la PSD - PMP din motive obscure.

„Unul dintre proiectele propuse a vizat răscumpărarea clădirii în care este staţia de plecare a telegondolei. Am văzut boicotul acelor consilieri, care confirmă faptul că ei îşi doresc să condamne Telegondola şi Baza Hipică la închidere şi, totodată, aruncă la coş două simboluri cu care se identifică Piatra Neamţ“, a declarat primarul Andrei Carabelea.

În aceste condiţii, primăria e pe cale să piardă clădirea telegondolei, inclusiv vreo 45 de milioane de lei, bani achitaţi în contul ratelor de la creditele anterioare şi terenuri de la Baza Hipică, ce erau puse gaj.

Aport de capital cu care să fie plătite datoriile societății către creditori

Tot la finalul anului trecut, primarul a întocmit un proiect ce vizează modificarea planului de reorganizare de la Perla Invest, adică un aport de capital al administraţiei locale, cu care să fie plătite datoriile societăţii către creditori, situaţie în care nu s-ar mai ajunge la falimentul societăţii Perla Invest. Rămâne de văzut dacă această soluţie va fi acceptată de lichidatorul judiciar desemnat la firma Consiliului Local Piatra Neamţ şi mai ales de judecătorul sindic.

Dacă Perla Invest intră în faliment, acest lucru poate duce la oprirea instalaţiei de transport pe cablu spre baza turistică de pe culmea Cozla, chiar dacă un ipotetic cumpărător va trebui să îi păstreze destinaţia de la etaj, de unde pornesc telecabinele. Perla este însă singura care are autorizaţie ISCIR, fără de care nu este permisă funcţionarea.

Pe Cozla, cei care doreau să se bucure de plăcerile iernii puteau schia pe o pârtie cu instalaţie de nocturnă şi aveau la dispoziţie un telescaun. Ultima dată, pârtia a fost deschisă în 2019, s-a schiat între 10 ianuarie şi 3 martie, dar au rezultat pierderi de 271.375 lei. Telegondola este însă o atracţie pe timp de vară, fiind „ţinta“ turiştilor care ajung la Piatra Neamţ.

video: Adrian Negru - Prima TV




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu