sâmbătă, 14 noiembrie 2020

INCENDIU LA TERAPIE INTENSIVĂ. PESTE 10 MORȚI

 

Zece persoane au murit, sâmbătă seara, în urma incendiului izbucnit la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Aceștia erau pacienți infectați cu SARS-CoV-2. Un medic de gardă a suferit arsuri grave și a decedat.

UPDATE: Bilanțul victimelor a crescut la 10 persoane, a anunțat ISU Neamț. Este vorba de nouă pacienți Covid-19 care era internați la ATI, precum și de medicul de gardă care a încercat să salveze pacienți din incendiu. În incendiu au mai fost rănite alte șapte persoane. Inițial, autoritățile anunțaseră doar șapte victime, medicul suferind arsuri grave pe tot corpul.

UPDATE: Conform ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, există acum opt victime în total la secția ATI. Din primele evaluări ale pompierilor, prima ipoteză a cauzei incendiului este un scurtcircuit, a explicat Tătaru. Ceilalți pacienți din spital nu au avut de suferit, iar opt pacienți de la secția ATI vor fi transferați la spitalul modular din Lețcani. Nelu Tătaru a plecat la Piatra Neamț, pentru a evalua situația.

Purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, Irina Popa, a declarat, sâmbătă seara, pentru Mediafax, că până în acest moment, șapte persoane sunt decedate, dintre pacienții surprinși de incendiu în Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț.

„Șapte persoane sunt decedate ca urmare a incendiului produs la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Incendiul este lichidat, nu au fost afectate și alte secții. Se pare că erau persoane cu COVID-19”, a declarat Irina Popa, purtător de cuvânt al ISU Neamț.

Autoritățile din Neamț au intrat în alertă, sâmbătă seara, și au declanșat Planul Roșu de Intervenție, din cauza unui incendiu izbucnit la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Pompierii au intervenit cu 5 autospeciale și o scară.

În secția ATI a spitalului erau internați 16 pacienți, în două saloane. Incendiul a izbucnit în jurul orei 18.30, conform oficalilor de la Spitalul de Urgență Piatra Neamț, care au confirmat cele șapte decese. Un al optulea pacient este în stare critică.

Un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse. El a încercat să îl salveze pe al optulea pacient ars, iar acum amândoi sunt în stare critică, a explicat directorul spitalului, Lucian Micu, pentru Mediafax.

Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale, conform conducerii spitalului.

„Ce vă pot spune la acest moment este că șapte pacienți sunt decedați din Secția ATI, unul se află în stare critică și încă un cadru medical, care a încercat să salveze acest pacient, este în stare critică. Domnul director medical este deja la spital, eu sunt pe drum. (...) Vreau să îi asigur pe toți aparținătorii și pe ceilalți pacienți din spital că situația este sub control în celelalte secții. Incendiul este stins”, a spus Micu.

Medicul, care era de gardă în momentul izbucnirii incendiului, este transportat spre Centrul de Mari Arși de la Iași. Acesta ar avea arsuri pe aproape tot corpul.

De asemenea, opt pacienți din secția ATI a spitalului vor fi transferați la Spitalul Județean din Iași.

Spitalul din Piatra Neamț, neacreditat. Avea lacune la siguranța la incendiu

Spitalul Județean Neamț nu era acreditat, iar la ultima evaluare făcută de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, se constataseră lacune în siguranța la incendiu - nu exista plan de siguranță la incendiu sau responsabil pentru situațiile de incendiu, a explicat Marius Filip, directorul ANMCS, la Digi24

Directorul spitalului, Lucian Micu, susține însă că există un pompier angajat la spital, responsabil pentru situațiile de incendiu, și că spitalul are autorizație de funcționare de la ISU

Oficialul de la ANMCS a subliniat că în secțiile ATI există curent electric și surse de oxigen, astfel că pericolul de incendiu este mai ridicat.

Spitalul Județean din Piatra Neamț este spital suport-Covid, având în prezent internați în jur de 400 de pacienți infectați cu Sars-Cov2.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu